ETAR (WWTP) of Alcântara, Lisbon

06/14/2021

The intervention takes place as a moment of territorial reconfiguration of the morphology of the Alcântara Valley and as a confrontation between distinct and complementary natures – hillside space/covered space.

recovering lost continuities, both of visual and ecological systems

“The intervention takes place as a moment of territorial reconfiguration of the morphology of the Alcântara Valley and as a confrontation between distinct and complementary natures – hillside space/covered space. The reconfiguration is carried out in the sense of finding a defined path for a landscape recovery of the valley, for a recovery of a consistent dialogue between the currently disconnected slopes and for a reestablishment of a relationship obstructed by the cut imposed by the current WWTP. Further downstream, the cut is accentuated by the urbanization and transformation, not yet carried out, of the slope exposed to the west. We speak of landscape recovery because we try to recover lost continuities, both of visual and ecological systems. The reminiscence of the archetypal morphology of the valley, the Alcântara Valley, is reinterpreted through the reconstitution of the terrain underlying the road corridors implemented on the half slope. Together with this action, we promote the constitution of the genesis of a pedological substrate capable of supporting a viable vegetation cover, rich in its floristic and imagery diversity, correspondingly decisive for the stabilization and consolidation, for the dynamic balance of the slope and, consequently, for its biological reactivation and for its full integration in the structural systems – visual, ecological, of the city’s landscape.” PROAP

Start Date: 01.2005
End Date: 01.2011
Theme: Infrastructure Integration, Environmental Requalification
Area: 8,4 ha
Client: SimTejo S.A.

Location: Lisbon, Portugal
Authors: João Nunes (PROAP), Carlos Ribas
Collaborators: Carla Silva, Clara Guedes, Joana Barreto, Mariana Sargo, Miguel Coelho de Sousa, Nuno Mota, Sara Neves
Architecture: Manuel Aires Mateus, Frederico Valsassina (FVA)

Designer: ARGEX with PROAP

Year: 2011

Location: Lisbon

Related Articles

Indoor living wall for Beringea office in London

Indoor living wall for Beringea office in London

Images: © Chris Horwood and Mowat & CoThe Beringea office in London has undergone a major refurbishment designed by Mowat & Co. The aim of the renovation for the venture capitalist company is to establish a nature to human connection. It was extremely...

Green Roof Maia Forum

Green Roof Maia Forum

Images: © NeoturfThe potential to promote biodiversity in cities is one of the great advantages of green roofs. These can be designed as connecting points of green infrastructure and habitats for species existing in other areas of cities or as habitats for species...

Living Building Envelop in the North of Italy

Living Building Envelop in the North of Italy

© Partner und Partner Architekten New office building built as solid timber construction following the cradle to cradle principles in the North of Italy. The façade is designed with continuous planters on each level, providing a habitat for various climbing/trailing...

More info


 
About us
Global network
Board
 

Useful links


 
Join us
Contact us

Follow us


Privacy Policy

© All right reserved